Moció de condemna de la intervenció militar turca en Rojava i de suport al Kurdistan

«Cap govern lluita en contra del feixisme per a destruir-lo. Quan la burgesia veu que el poder se’ls escapa de les seves mans, alcen el feixisme per a mantenir els seus privilegis». (Buenaventura Durruti)

En el ple del passat mes de febrer de 2019 aquest consistori va aprovar una moció a favor del dret d’autodeterminació del Kurdistan i la revolució Rojava. En la dita moció el plenari acordava reconèixer el dret d’autodeterminació dels pobles oprimits per poders estatals totalitaris, dèspotes i amb absència de garanties i drets democràtics. Dins aquests casos trobàvem el cas genèric del Kurdistan i el particular de la revolució de Rojava, en el Kurdistan sirià.

La revolució de Rojava ha estat un model organitzatiu d’autogestió i democràcia, no tan sols ha generat un marc de convivència per la seva població basat en la igualtat sinó que ha esdevingut un baluard defensiu per la població kurda però també per a tothom davant les forces mercenàries i feixistes del Daesh. En aquest sentit també ha estat un aliat de les societats occidentals, dels seus valors i del seu mode de vida. Per solidaritat internacional, per suport democràtic però també pel nostre interès tenim l’obligació de donar suport als nostres amics i aliats del Kurdistan.

Des de fa molts anys les forces feixistes i reaccionàries de l’Estat turc tenen per objectiu l’eliminació no tan sols de la llibertat sinó de la mateixa existència del poble kurd, periòdicament es produeixen atacs feixistes de l’Estat turc a les forces democràtiques del Kurdistan. Ara bé, en els darrers dies aquesta escalada hi ha augmentat en intensitat i violència anunciant el que seria una «ofensiva definitiva» per part de les forces mercenàries i feixistes turques contra la revolució de Rojava, aprofitant la sortida -sens dubte res innocent- de les tropes estatunidenques de la regió i la «barra lliure» que la política del president dels Estats Units Donald Trump facilita als turcs. Fa temps que el dictador turc Recep Tayyip Erdogan intenta aconseguir el que sembla ha aconseguit ara, convèncer al president dels Estats Units de què el deixi les mans lliures a la regió per intentar esclafar no tan sols la llibertat a Rojava sinó l’existència de la societat kurda.

Per tot això ens fem ressò del manifest «Contra l’ocupació turca i la neteja ètnica de kurds en el nord i est de Síria» que diu el següent:

Des de l’establiment de l’autoadministració autònoma democràtica kurda en el nord i l’est de Síria (DASA), la frontera entre Turquia i el nord i l’est de Síria ha estat altament segura, i no s’han originat accions armades contra Turquia des d’aquest territori. En converses recents mitjançades per l’administració estatunidenca entre el DASA i l’estat turc, les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) han demostrat la seva voluntat de treballar per una pau duradora.

La nova declaració emesa per la Casa Blanca, el president dels Estats Units, Sr. Trump, ha violat l’acord negociat entre la DASA i l’estat turc.

Aquesta declaració demostra que els Estats Units aparentment ha abandonat als kurds, la qual cosa resulta en una àrea que ha estat, fins ara, un oasi d’estabilitat i convivència a Síria, havent d’enfrontar un altre període de conflicte sagnant.

Erdogan i el seu règim autoritari representen la dictadura totalitària, el militarisme i la persecució violenta de les minories, i els kurds i els seus aliats en el nord i l’est de Síria. Més d’11,000 homes i dones de les forces de seguretat del nord i est de Síria van donar les seves vides per a alliberar a aquesta regió de l’ISIS, protegir als pobles del nord i est de Síria i brindar-los un futur millor, i més de 22,000 més van resultar ferits en aquesta campanya molt renyada En fer això, el món estava protegit de la brutalitat de l’ISIS.

Una invasió de la regió per part de les forces turques crearà circumstàncies en les quals l’ISIS pot reviure’s i cometre crims contra la humanitat, una vegada més, convertint-se en una amenaça per a tot el Mitjà Orient, Europa i el món, causant morts i destrucció incalculables i obligant milions a fugir de les seves llars i convertir-se en refugiats.

Per tant, fem un anomenat a les comunitats internacionals i a les organitzacions de la societat civil de tot el món perquè prenguin mesures contra l’Ocupació turca i la neteja ètnica contra els kurds en el nord i est de Síria.
-Detenir l’ocupació turca
-Detenir la neteja ètnica turca.

Per tot això proposem al ple els següents acords:
S’acorda:
1) Demanar que s’aturi l’ocupació turca del territori de Rojava
2) Demanar el fi de la neteja ètnica de la població kurda feta per les forces turques
3) Demanar al govern espanyol que revisi completament les seves relacions amb Turquia considerant inclús el possible trencament de les relacions diplomàtiques i econòmiques entre l’Estat espanyol i Turquia.
4) Demanar al govern espanyol que aturi de manera immediata qualsevol cooperació o relació entre forces espanyoles i turques . Dins aquest punt demanar el replegue del destacament espanyol que, amb míssils Patriot, defensa la base aèria turca d’Incirlik.
5) Demanar al govern espanyol que s’aturi de manera immediata la venda i subministrament d’armes i logística militar al govern turc.
6) Demanar al govern espanyol que proposi a la UE i a l’OTAN l’estudi de sancions econòmiques, diplomàtiques i militars envers el règim de Turquia.
7) Declarar la nostra solidaritat amb la revolució de Rojava, amb el poble kurd de Rojava i amb el poble kurd en la seva totalitat.
8) Comunicar el present acord al Ministeri Espanyol d’Afers Exteriors, a la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, a la Asociación de Amistad con el Kurdistán, a Rojava Azadi, al Comitè Català de Solidaritat amb el Kurdistan i a Azadî. Plataforma de Solidaritat amb el Poble Kurd.
9) Publicar la present moció en els mitjans de comunicació de Sant Boi de Llobregat i en els mitjans de comunicació adients.

La present moció la subscriu Jorge Romero Gil, portaveu del Grup Municipal Podem-EUiA.